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Dear Mr. Goetten:

section 8 jof. the Revénye Act of 1939 (Ill. Rev. Stat. 1989, ch.

120, par. rovides, in pertinent part:

"% * * The board of review shall at all
times consist of 2 members affiliated with the
political party polling the highest vote for any
county office in the county, and one member of
the party polling the second highest vote for the
same county office in the county at the last
general election in the county prior to the time
any appointment is made by virtue of this section.

* % * "
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Specifically, you ask whether, in determining the political
affiliation of the members of the board of review, the vote in
either the election of a resident circuit judge or an at-large
election for four county board seats may be considered. For
the reasons hereinafter stated, it is my opinion that the
composition of the board of review cannot be based upon either
a judicial or an at-large county board race.

According to the information which you have furnished,
among the officers elected at the November 6, 1990, general
election in Greene County were: county clerk, county
treasurer, county sheriff, four county board membefs and a
resident circuit judge. The highest vote total was recorded
for the unopposed candidate for the office of county
treasurer. In opinion S-1425, issued April 13, 1979 (1979 Ill.
Att’y. Gen. Op. 46), however, Attorney General Scott advised
that because one member of the board of review must be
affiliated with the political party polling the second highest

vote for the same office as the party polling the highest vote,

the political affiliation of board of review members must
neccessarily be based upon a contested election. Therefore,
although the unopposed candidate for treasurer polled the
highest number of votes, that race cannot be considered in
determining the board of review membership.

The next highest vote in a two-candidate race for a

single office in the county was polled by a candidate for
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resident circuit judge. You question whether this was an
election for a "county office," for purposes of section 8 of
the Revenue Act of 1939.

Article VII, sections 3 and 4 of the 1970 Constitution
(I11l. Const. 1970, art. VII, secs. 3, 4) provide for the
selection of county board members and, in each county, a
sheriff, county clerk, treasurer, coroner, recorder, assessor,
auditor "and such other officers as provided by law or by
county ordinance." These are county offices and comprise the
group of officers respohsible for governing the county. 1In
contrast, resident circuit judges, even though elected within
each county, are elected as officers in the judicial branch of
State government pursuant to Article VI of the constitution.
(I11. Const. 1970, art. VI, sec. 7,12.) There is only one
circuit court in each judicial circuit, and a resident circuit
judge serves the entire circuit, not just the county from which
he is elected. (I1l. Const. 1970, art. VI, sec. 7(b).)
Further, each circuit judge is subject to assignment by the
Supreme Court to any court in the State. (Ill. Const. 1970,
art. VI, sec. 16.) Based upon these proviéions, it is my
opinion that the office of resident circuit judge is a State,
not a county, office. Consequently, the election of a resident
circuit judge may not be considered in determining the
political affiliation of board of review members.

In the November 6, 1990, general election in Greene

County, four county board seats were filled at-large. Five
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candidates ran for four seats. A candidate affiliated with one
major party polled 4575 votes, and four other candidates, all
of whom were affiliated with the other major party, polled
4564, 4158, 3357, and 3198, respectively. The party with which
the single candidate was affiliated claims to have polled the
highest number of votes for a "county office", for purposes of
section 8 of the Revenue Act of 1939. It is my opinion,
however, that this race also cannot be used as the basis for
determining the political affiliation of the board of review.
Section 8 of the Revenue Act of 1939 requires that 2
members of the board of review be affiliated with the party
polling the highest vote for a county office, and that one
member be affiliated with the party polling the second highest

vote for the same office. In this instance, the candidate

receiving the highest vote total cannot be said to have been
running for the same office as the other four candidates. All
five were running for election to any one of four offices, and
four of the five were, in fact, elected to four different
offices. Since both of the candidates who polled the highest
vote totals were elected to separate offices, they cannot be
said to have stood for election to the same office.

Implicit in the language of section 8 is the
requirement that the political affiliation of the members of
the board of review be based upon a race for a single county

office for which there are two or more candidates running.
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Several candidates running for multiple offices are not running
for the same office. Consequently, it is impossible for one
party to poll the highest vote and another the second highest
vote for the same office, in those circumstances, just as such
a result is impossible where one candidate runs unopposed for
an office. Therefore, it is my opinion that an at-large
election for multiple county board seats cannot be considered
in effectuating the provisions of section 8 of the Revenue Act
of 1939, as they relate to the composition of the board of

review.

Respectfully yours,

Ww.&mﬁ;

ROLAND W. BURRIS
ATTORNEY GENERAL




